Pripreme za novu 2024/25. školsku godinu

4
 m

Ostalo je još par nedelja ko kraja ovog vrelog leta. Septembar se bliži, a sa njim i nastava, testovi, učenje. Nećemo zaboraviti da to sobom nosi i druženje, treninge, ekskurzije, tako da nije sve tako loše kao što zvuči. Ono što svakako mnoge brine jeste kako se sada navići na sedenje u učionici, časove, vežbanje matematike i spremanje testova.

Upornost, rad i koncentracija ključni su faktori koji će ti pomoći da postigneš vrhunske rezultate u novoj školskoj godini. Nastavnici su tu da te podrže na svakom koraku, bilo da je reč o matematici, srpskom jeziku ili bilo kom drugom predmetu. U ovom tekstu pomoći ćemo ti i otkriti kako da povratiš radne navike nakon letnjeg raspusta. √

Jutarnja rutina

Početak nove školske godine donosi uzbuđenje, ali i potrebu za prilagođavanjem novom rasporedu. Uspešan dan počinje ustajanjem na vreme i jutarnjom rutinom. Iako zvuči naivno, jako je važno imati dobar san, osećati se odmorno i spremno za novi dan. Uvek je dobra ideja postaviti alarm i ustajati u isto vreme svakog jutra, čak i vikendom, pa i tokom preostalih letnjih dana, kako bi se telo naviklo na novi ritam. Na ovaj način ustajanje ujutru u septembru nam neće biti čudno ni teško, već nešto na šta smo navikli.

Za bilo šta što tebi znači da obaviš ujutru bez žurbe, kao što je doručak, planiranje dana ili spremanje, treba da odvojiš dovoljno vremena kako bi ti dan počeo sa manje stresa. Koliko je ovo bitno, videćeš kada počne školska godina i kada zbog mnogo obaveza i malo vremena, ova jutarnja rutina će omogućiti miran i organizovan početak dana. 🔆

Počni dan pun energije

Organizacjia

Organizacija i planiranje su takođe od velike važnosti za uspešan početak školske godine.

🚀 Prvo, napravite raspored sa jasno definisanim vremenom za učenje, odmor i vannastavne aktivnosti.

🚀 Drugo, pripremite sve potrebne materijale – knjige, sveske, olovke, tablete ili laptopove. To će vam pomoći da budete fokusirani i efikasni.

🚀 Treće, postavite ciljeve za svaku nedelju i mesec. Ovi ciljevi treba da budu realni i dostižni, što će vam omogućiti da pratite svoj napredak.

🚀 Četvrto, koristite tehnike za poboljšanje koncentracije, kao što su kratke pauze tokom učenja i izbegavanje telefona tokom učenja kako vas drugi ne bi ometali.

🚀 Dodatno, uključite roditelje i nastavnike u ovaj proces planiranja. Njihova podrška često može biti neprocenjiva. Kada sve ovo sprovedete u delo, bićete spremni za sve izazove koje nova školska godina donosi!

Kupovina školskog pribora

Priprema za školu podrazumeva i kupovinu neophodnog školskog pribora. Planiranje unapred i pravljenje spiska potrebnih stvari može uštedeti vreme i novac. Nikako ne želite da ostavite ovo za septembar, kada zbog drugih stvari nećete stići da se bavite i priborom. Redovni časovi, privatni časovi, treninzi, učenje engleskog, nemačkog, muzička škola…da ne nabrajamo. Zato iskoristite avgust, veliki izbor školskog pribora i poneka sniženja da obezbedite sve što vam je potrebno za časove fizike, časove matematike i ostalo. √

Plan aktivnosti nakon škole

Nakon povratka iz škole, važno je imati plan aktivnosti koji uključuje vreme za odmor, učenje, ali i slobodne aktivnosti. Uvek je potreban balans između školskih časova i vremena za igru i hobije. Roditelji vam mogu pomoći da napravite raspored koji uključuje vreme za domaće zadatke, čitanje, ali i sportske ili kreativne aktivnosti. Ovaj balans vam pomaže da ostanete motivisani i izbegnete preopterećenost zbog svih časova u školi i van nje.

Napravi plan za predstojeći dan

Bolje navike i tehnike učenja

Bolje radne navike će dugoročno doneti dosta uspeha u školi, a kako ih postići?

🧩 Počnite sa kreiranjem mirnog i urednog prostora za učenje, bez ometanja.

🧩 Redovno pravite pauze, jer kratki odmori poboljšavaju pažnju i koncetraciju.

🧩 Uključite tehnike aktivnog učenja, kao što su pravljenje beleški i postavljanje pitanja.

🧩 Organizujte gradivo u manje celine i fokusirajte se na jednu po jednu.

🧩 Postavite tačno vreme za učenje i držite se tog rasporeda.

🧩 Angažujte privatnog nastavnika ako imate problema sa određenim predmetima kao što su matematika, srpski jezik, engleski ili bilo koji strani jezik. Oni mogu pružiti dodatnu pomoć i prilagoditi nastavu vašim potrebama.

🧩 Na kraju, ne zaboravite da se nagradite za postignute ciljeve kako biste održali motivaciju.

Uloga nastavnika i privatnih časova

Nastavnici igraju ključnu ulogu u obrazovanju i pomažu učenicima da razumeju gradivo i razviju kritičko mišljenje. Oni pružaju podršku i usmeravaju učenike ka postizanju ciljeva, što je uglavnom bolja ocena, ali još bitnije, i znanje, upis u određenu srednju školu i fakultet. Privatni časovi su odličan dodatak redovnoj nastavi, posebno za učenike koji se imaju nedoumice u određenim oblastima, koji su propustili neke lekcije iz predmeta kao što su matematika, fizika, hemija. Privatni nastavnici mogu prilagoditi metode učenja potrebama svakog učenika, što može značajno poboljšati uspeh na testovima.

Onlajn privatni časovi pomažu u efikasnijem učenju i obnavljanju gradiva

Onlajn časovi su još jedna efikasna opcija koja omogućava fleksibilnost i dostupnost nastavnika kada vama treba. Bez obzira na to da li birate privatne časove matematike, srpskog ili engleskog jezika, važno je da nastavnik bude kvalifikovan i da ima iskustva u radu sa učenicima.

Na NajMentor platformi upravo takve nastavnike i biramo - iskusne, pouzdane, strpljive i spremne da pomognu da bolje naučite gradivo. Na našoj kontakt strani možete nam pisati i mi ćemo zakazati prvi čas za vas i spremiti vas za novu školsku godinu. 🚀