Nove mere za bezbednost tinejdžera na Instagramu

4
 m

U nastojanju da unapredi bezbednost svojih mlađih korisnika, Instagram je najavio značajne promene u funkcionisanju platforme za tinejdžere. Ove novine, koje stupaju na snagu od 17. septembra u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, a kasnije i u Evropskoj uniji, donose pojačanu zaštitu i veću kontrolu roditeljima.

Nova podešavanja imaju za cilj da povećaju bezbednost tinejdžera na Instagramu ograničavanjem neželjenih pratilaca, prikazivanjem sadržaja koji odgovara njihovom uzrastu i pomažući im da upravljaju svojim vremenom na Instagramu.

Ključne promene za korisnike od 13 do 15 godina

- Privatnost "po defaultu": Novi "tinejdžerski nalozi" će automatski biti podešeni kao privatni nalozi.
- Ograničena vidljivost objava: Postovi tinejdžera biće vidljivi samo odobrenim pratiocima.
- Roditeljski nadzor: Izmene postavki privatnosti moguće su samo uz roditeljsku dozvolu ili kada korisnik napuni 16 godina.

Dodatne mere zaštite

- Stroga kontrola osetljivog sadržaja
- Isključivanje noćnih obaveštenja
- Roditeljski uvid u direktne poruke (bez čitanja sadržaja)
- AI alati za otkrivanje tinejdžera koji koriste naloge za odrasle (od januara u SAD)

Kako će izgledati Instagram za tinejdžere?

Ove promene obuhvataju automatsku privatnost za sve korisnike mlađe od 16 godina, uključujući i postojeće i nove naloge. To znači da tinejdžeri moraju obavezno da odobravaju nove pratioce, njihov sadržaj je vidljiv samo odobrenim pratiocima, a korisnici koji ih ne prate nemaju mogućnost komunikacije sa njima. Ista pravila privatnosti primenjuju se i na korisnike do 18 godina koji se tek registruju na platformi.

Kada je reč o razmeni poruka, tinejdžerski nalozi će imati najstrožija podešavanja. Oni će moći da primaju poruke samo od svojih pratilaca ili već povezanih korisnika, što pruža dodatnu zaštitu od neželjenih kontakata. Ova mera značajno ograničava mogućnost za potencijalno štetnu komunikaciju i povećava sigurnost mladih korisnika na platformi.

Instagram takođe uvodi mere za ograničavanje izloženosti tinejdžera osetljivom sadržaju. Ovo uključuje automatsko postavljanje najrestriktivnijih kontrola osetljivog sadržaja, što ograničava prikaz takvog materijala u sekcijama Explore i Reels. Pored toga, uvedena je nova funkcija koja omogućava tinejdžerima da personalizuju sadržaj koji žele da vide u Explore sekciji, fokusirajući se na pozitivne i zabavne teme. Ova mogućnost pruža mladim korisnicima veću kontrolu nad svojim iskustvom na platformi.

Dodatna ograničenja su uvedena i za interakcije tinejdžera na platformi. Samo njihovi pratioci mogu da ih označavaju ili pominju, a remiksovanje sadržaja je ograničeno na uzajamne pratioce. Automatski se uključuju najstrože anti-bullying funkcije, što uključuje filtriranje uvredljivih reči i fraza iz komentara i DM zahteva. Potencijalno uvredljivi komentari i poruke se automatski skrivaju, čime se stvara sigurnije okruženje za mlade korisnike.

U cilju promovisanja odgovornog korišćenja platforme, Instagram uvodi nekoliko novih funkcija. Tinejdžeri će dobijati obaveštenja koja ih podstiču da napuste aplikaciju nakon 60 minuta dnevnog korišćenja. Uvodi se i "režim spavanja" koji traje od 22h do 7h, tokom kojeg se isključuju noćna obaveštenja i šalju automatski odgovori na DM-ove. Ove mere imaju za cilj da podstaknu zdrave digitalne navike i obezbede kvalitetniji odmor mladim korisnicima.

Sve ove sveobuhvatne mere predstavljaju značajan korak u nastojanju Instagrama da stvori sigurnije online okruženje za svoje najmlađe korisnike. Istovremeno, ove promene promovišu zdrave digitalne navike i štite privatnost tinejdžera, odgovarajući na rastuće zabrinutosti roditelja i stručnjaka o uticaju društvenih mreža na mentalno zdravlje i bezbednost mladih.
Met Navara, analitičar društvenih medija, ističe da će uspeh ovih mera zavisiti od njihove implementacije i sposobnosti da spreče tehnološki vešte tinejdžere u zaobilaženju zaštitnih mehanizama.

Nove mere stavljaju veću odgovornost na roditelje da aktivno nadgledaju aktivnosti svoje dece na Instagramu, što podrazumeva i da sami moraju imati nalog na ovoj platformi.

Dok industrija društvenih medija nastavlja da se prilagođava rastućim zahtevima za zaštitu mladih, ostaje da se vidi kako će ove promene uticati na iskustvo tinejdžera na Instagramu i da li će zaista dovesti do sigurnijeg online okruženja.