Kako se uspešno spremiti za prvi privatni čas?

4
 m

Prvi privatni čas može biti uzbudljivo, ali i izazovno iskustvo kako za učenike, tako i za roditelje i nastavnike. Da bi ovo bilo što lakše i efikasnije, važno je imati na umu nekoliko ključnih stvari za uspešan start u privatnom podučavanju. Bez obzira na to da li ste učenik koji se prvi put susreće sa privatnim časovima ili roditelj koji traži idealnu opciju podučavanja za svoje dete, ovi saveti vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite prednosti koje privatni časovi mogu pružiti.

Priprema za prvi privatni čas može napraviti razliku između prosečnog i odličnog iskustva.

Posvećeni nastavnici

✍️ Prvo, osigurajte da imate sve potrebne materijale i resurse, poput knjiga, pribora, računara. Komunicirajte s nastavnikom unapred kako biste razumeli plan učenja, i kako biste bili sigurni da je nastavnik upoznat sa vašim planom rada u školi i da imate zajedničke ciljeve učenja.

✍️ Takođe, dobra organizacija prostora za učenje može itekako poboljšati fokus i koncentraciju, pa odaberite mirno i dobro osvetljeno mesto gdje ćete moći pratiti onlajn čas bez ometanja. Budite sigurni da je pored vas punjač za laptop, kao i slušalice ako vam je to potrebno da se izolujete od ukućana. Ako je u pitanju čas matematike, nađite velike sveske, lenjire, šestar, jer će vam možda biti lakše da pišete i crtate dok nastavnik predaje.

✍️ Pre onlajn časa, proverite internet konekciju i testirajte samu platformu gde se časovi održavaju, jer ćete tako na vreme doći na čas, bez bilo kakvih tehničkih poteškoća i odlaganja časova.

Onlajn časovi

✍️ Zatim, postavite sebi realistična očekivanja i budite otvoreni za povratne informacije.

✍️ Budite otvoreni za nove metode podučavanja koje nastavnik može predložiti, jer često mogu otkriti efikasnije načine za savladavanje školskog gradiva.

✍️ Postavljajte pitanja na času kako biste razjasnili sve nejasnoće i tražite savete o tome kako poboljšati svoje učenje i razumevanje zadataka. Razmislite o specifičnim temama ili oblasti gradiva koje vam predstavljaju izazov i gde osećate da vam je potrebna dodatna pomoć. Pripremite pitanja i zadatke unapred kako biste efikasno koristili vreme. Takođe, prođite kroz materijale i lekcije koje ste nedavno radili u školi, kako biste nastavnik mogao da se bolje upozna sa vašim trenutnim znanjem i potrebama.

Budite aktivni učesnici - ne ustručavajte se da tražite objašnjenje ili da zamolite da vam se neki deo gradiva dodatno pojasni. Saradnja sa nastavnikom je ključna, on je tu za vas i može prilagoditi pristup vašim stilovima učenja. Nemojte se ustručavati da zatražite dodatne primere ili vežbe ako osećate da vam je to potrebno za bolje razumevanje.

✍️ Nakon časa, pregledajte beleške i pokušajte da samostalno rešite slične zadatke. Ovo će vam pomoći da utvrdite novo naučeno i identifikujete oblasti koje možda još uvek nisu dovoljno jasne. Nemojte oklevati da se na nekom sledećem času vratite na prethodno gradivo i pitate nastavnika za dodatna pojašnjenja ako vam nešto nije bilo sasvim jasno na prvom času. Postavljanje pitanja i traženje objašnjenja je ključno za uspešno učenje.

✍️ Pratite svoj napredak i ne zaboravite da pohvalite sebe za svaki uspeh, ma koliko mali on bio. Privatni časovi su tu da vam pomognu, stoga iskoristite tu mogućnost maksimalno. Postavite ciljeve za svaki čas, fokusirajući se na male, ostvarive korake koji će vas voditi ka dobrom rezultatu i odličnoj oceni.

✌️ Na kraju, budite strpljivi, jer je učenje je proces koji zahteva vreme i napor, bez obzira na to o kom predmetu se radi, ali ono što je sigurno je da će nakon kontinuiranog rada sigurno doneti rezultate. ✔️