Svetski dan mentalnog zdravlja roditelja

6
 m

Roditeljstvo je istovremeno i uzbudljivo i iscrpljujuće. Sa stalnim pritiskom, kako od nas samih, tako i od okoline, da stvorimo srećne i ispunjene porodice i da postignemo sve u jednom danu, lako je dozvoliti da nas stvari preplave i da se izgubimo u obavezama.

U znak prepoznavanja svih neverovatnih stvari koje roditelji rade, sastavili smo nekoliko korisnih ideja kako biste mogli da prioritizujete svoje mentalno zdravlje i da proslavite Dan mentalnog zdravlja roditelja.

Šta je Dan mentalnog zdravlja roditelja?

Dan mentalnog zdravlja roditelja, koji se obeležava 27. januara, prilika je da se proveri stanje svih mama i tata. Problemi sa mentalnim zdravljem roditelja često utiču na mentalno zdravlje dece, ali i na sveukupni kvalitet života jedne porodice - zato hajde da razmotrimo načine kako da roditelje ovog puta stavimo u prvi plan. 💫

Neka vam vaše zdravlje bude prioritet

Razmišljate o tome šta vaša deca jedu, ali možda nemate vremena i energije da razmišljate o svojoj ishrani. Da li posežete za slatkišima kada vam je potrebna energija ili imate zdravije opcije pri ruci? Pokušajte da uključite zdrave grickalice u svoje obroke i u kupovine kako biste bili spremni kada ogladnite a nemate vremena za ručak.

Spavajte dovoljno

Verovatno dobro poznajete rutinu pred spavanje vaše dece, ali koliko ste dobri u tome da i sami idete na spavanje na vreme i da se disciplinujete? San pruža vašem telu priliku da se oporavi, da se spremi za sve izazove koji slede. Nedostatak sna može imati negativne efekte na raspoloženje, koncentraciju i opšte zdravlje. Sigurni smo da to već i sami znate, ali je teško sprovesti u delo, pogotovu kada je dan prepun obaveza, i poslovnih i privatnih. Međutim, podsetite sebe da makar, kada radite nešto što vam dugoročno i ne donosi benefite kao što su gledanje u telefon i društvene mreže, to vreme iskoristite da spavate pola sata duže.

Mentalno zdravlje roditelja

Budite aktivni i popravite raspoloženje

Na globalnom nivou, samo 1 od 4 odrasle osobe redovno vežba. Fizička aktivnost ne samo da pomaže u prevenciji bolesti poput bolesti srca, kancera i dijabetesa, već poboljšava i simptome anksioznosti i depresije.

Dodatna prednost, ne i manje bitna, je to što održavanje kondicije može poboljšati sposobnosti razmišljanja i učenja. Znamo da je nekada teško ubaciti i trening u svakodnevnu rutinu i brz tempo života, ali svako treba da pronađe aktivnost koja će ga održati u kondiciji i poboljšati pokretljivost. Za nekog je to trčanje, trening ili planinarenje, ali postoje i jednostavnije stvari koje odmah možete uraditi, kao što su onlajn treninzi od 20, 30 minuta za koje vam ne trebaju nikakve sprave i tegovi, a čak i obično brzo pešačenje sa prijateljima će dati rezultate.

Odaberite oblik vežbanja koji vam se sviđa i koji ćete moći da sprovodite u dužem vremenskom periodu, jer je kontinuitet, kao i u učenju tako i u treningu, vrlo bitan.

Istražujte divljinu

Verovatno uvek govorite deci da odlože ekrane i izađu napolje, ali da li pratite sopstveni savet?

Istraživanja ukazuju da boravak na otvorenom i provođenje vremena u prirodi može efikasno smanjiti depresiju i anksioznost. U vreme kada pažljivo merimo troškove svega, trebalo bi da znamo da šetnja parkom ili pored reke ne košta ništa. Bez obzira na to da li se odlučite za kratku šetnju od 30 minuta ili trčanje, pokušajte da uživate u svežem vazduhu i zelenilu.

Evo još par saveta kako da brinete o sebi:

Pronađite svoje mesto ili aktivnost koje će biti vaša oaza mira

Bilo da je reč o toploj kupki, gledanje omiljene serije vikendom ili vožnja bicikle po gradu, pronađite svoje mesto mira. Ovo utočište ne mora nužno biti potpuno tiho, umesto toga, trebalo bi da bude mesto ili aktivnost kada vaš um može da se opusti i pronađe trenutak spokoja.

Ipak, korisno je pronaći i mirna mesta za opuštanje. Samostalna šetnja ili vežbe disanja mogu efikasno sačuvati naše mentalno zdravlje. Pritom, kada imamo dosta vremena za razmišljanje, velika zamka je stalno vraćanje u prošlost ili razmišljanje o budućnosti - važno je usredsrediti se na sadašnjost i ono što možemo da uradimo danas.

Uživajte u svojim hobijima

Roditeljstvo može značiti da sada imate samo pola sata umesto pola dana za svoju omiljenu aktivnost, ali iskoristite vreme koje imate, koliko god ono bilo. Ponovo probudite ljubav prema čitanju, slušajte svoje omiljene pesme ili slikajte.

Potrudite se da odvojite vreme za stvari koje volite. Hobiji vam pružaju priliku da se ponovo povežete sa sobom, opustite se, pa ih ne treba potcenjivati.

Pronađite svoje hobi

Isključite se iz digitalnog sveta

Ako primetite da gubite veliki deo dana na telefonu, odložite ga. Dozvolite sebi luksuz da se odvojite od sveta. Ne moramo da pratimo najnovije vesti više puta na dan, a novi mejl ili poruka ne moraju odmah biti otvoreni. Udaljite se od društvenih medija i previše sadržaja.

Postavite sebi izazov da provedete celo veče bez telefona i posmatrajte kako se osećate. To može osloboditi vreme za nešto što vam pričinjava radost ili jednostavno dovesti do boljeg noćnog sna. Roditelji često prepoznaju uticaj vremena provedenog pred ekranom na san svoje dece, ali zanemaruju ispravljanje svojih loših navika.

Družite se sa prijateljima

Posvetite vreme druženju s ljudima koji vas poznaju. Jednostavne koristi prijateljstva često se zanemaruju. Ovi odnosi daju nam osećaj pripadnosti i smanjuju stres, pa je važno održavati ih.

Otvorena komunikacija: Razgovarajte o velikim i malim stvarima

Identifikujte osobu s kojom vam je najlakše podeliti svoje brige i anksioznosti. Razgovarajte s njom kada se osećate preplavljeni, bilo da je to dugogodišnji prijatelj ili psihoterapeut. Sa iskrenim razgovorima o svakodnevnim stresovima i brigama koje često dovode do problema sa mentalnim zdravljem, možete pružiti jedni drugima međusobnu podršku.

Ako ne možete ili ne želite o tome da razgovarate sa drugima, zapišite to. Pisanje o tome kako se osećate, bilo da vodite dnevnik ili samo pišete tekstove negde na laptopu, odličan je način da razbistrite misli. Čak i ne morate to ponovo čitati, samo ispraznite svoje misli na stranicu i neka tu odmaraju umesto u vašoj glavi.

Volite sebe

Budite ljubazni prema sebi

Na kraju, zapamtite ovo - niko ne može sve raditi savršeno sve vreme, i nije ni potrebno. 🍀

Ukoliko želite da smanjite svoje obaveze i prepustite bar neki deo drugima, na raspolaganju su vam nastavnici iz matematike, fizike, srpskog ili bilo kog drugog predmeta, koji će pomoći vašem detetu da savlada potrebno gradivo, i vama uštede vreme, verovatno i cele vikende, koje možete sada provesti u prirodi umesto što se borite sa zadacima iz matematike.